október 2010

Már meglévő tartalomtípus kiegészítése CCK field-el modulból

Nemrégiben a következő problémát kellett megoldanom: CCK mezővel kellett kiegészítenem egy tartalomtípust, de nem használhattam az admin felületet.
Erre azért volt szükség, mert egy elég nagy multisite felépítésű rendszerbe kellett bedolgozni, és olyan mezőtípusokra volt szükség, amit a CCK teljes egészében meg tud valósítani. Hozzátenném, hogy a views modul integrációt sem kell ebben az esetben magunknak elkészíteni, így azt is egyből lehet használni.

Kitaláltam egy leegyszerűsített feladatot, de szerintem a példával teljesen meg lehet érteni a működését, és rá lehet jönni miket is lehet még így beállítani:

A page tartalomtípust egészítsük ki egy autocomplete node referencia mezővel, amelynek segítségével korlátlan stroy típusú node-ot csatolhatunk page tartalomhoz. A label legyen elrejtve és teaser és teljes nézetben se jelenjen meg a node-on a kiválasztott tartalom.

El sem hiszem, Drupal CVS account

Kb. fél évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy jó lenne nekem is egy cvs account a Drupal-hoz, mert hát akkor csak fel tudnám én is rakni amiket gondolok, esetleg beszállhatok egy-két modulba társfejlesztőnek meg na ... már éppen elég ideje foglalkozok a dologgal, hogy nekem is legyen.

Igen ám, de nem gondoltam volna, hogy ilyen kemény lesz megszerezni! Júniusban adtam be a kérelmemet és csak most fogadták el. Azért ezt kicsit túlzásnak érzem, biztos van valami baj a rendszerrel.
Na mindegy, most nem ez a lényeg hanem, hogy megvan és most már így is tudok segíteni a Drupal közösségnek, remélem mások számára hasznos modulokat (esetleg sminkeket) fogok készíteni.

Az első modul amiben segédkezek a Soundcloud filter, de tervbe van még pár saját és társ fejlesztés is. Ha úgy gondolod, hogy a Te modulod fejlesztésében is segítsek, akkor nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot!

Megismerkedésem a Drupal-lal, az Open Source-al és egyáltalán a webfejlesztéssel

Gondoltam eleget teszek pp kérésének miszerint osszuk meg rövid történetünket, hogyan is kerültünk bele ebbe az egész rendszerbe.

Az ősidők

Mivel már kicsinek is kocka voltam, érdekeltek a kütyük és a legjobb kütyü a számítógép volt. Persze eleinte nem sokat tudtam rajta csinálni, örültem ha elindult rajta a játék viszont arra gyorsan ráuntam...nem tudom, engem jobban felidegesített mint kikapcsolt, úgyhogy a játékokról viszonylag gyorsan lemondtam, elkezdett érdekelni hogyan is működik ez az egész, mit lehetne belőle kihozni. Kézenfekvő volt a Turbo Pascal, majd a Delphi...szép volt, jó volt, próbálgattam miket lehet csinálni, remek alap volt.

A kísérletezések kora

Ezt az időszakot kb a középiskola végére, egyetem elejére teszem. Itt már megismerkedtem a JAVA-val ami nagyon nagy hatással volt rám, teljesen beleszerettem és a mai napig az egyik (ha nem a) legjobb programozási nyelvnek tartom.
Ebben az időszakban már tudtam, hogy a webfejlesztés érdekel, tudtam hogy nem akarok optimalizáló algoritmusokat csinálni gyártósoroknak, nem akarok asztali alkalmazásokat írni és a mobilok sem fogtak meg annyira - bár a JAVA mind a három dologra tökéletesen alkalmas lett volna - engem a J2EE érdekelt, vagyis a webes- hálózati programozás.

Elkezdtem bújni az online tudásbázist, vettem a könyveket, próbálgattam mit és hogyan, aztán jött egy meló...

Én és a Drupal

Az én megismerkedésem sajnos korántsem volt olyan idilli, mint másoknak.