Megismerkedésem a Drupal-lal, az Open Source-al és egyáltalán a webfejlesztéssel

Gondoltam eleget teszek pp kérésének miszerint osszuk meg rövid történetünket, hogyan is kerültünk bele ebbe az egész rendszerbe.

Az ősidők

Mivel már kicsinek is kocka voltam, érdekeltek a kütyük és a legjobb kütyü a számítógép volt. Persze eleinte nem sokat tudtam rajta csinálni, örültem ha elindult rajta a játék viszont arra gyorsan ráuntam...nem tudom, engem jobban felidegesített mint kikapcsolt, úgyhogy a játékokról viszonylag gyorsan lemondtam, elkezdett érdekelni hogyan is működik ez az egész, mit lehetne belőle kihozni. Kézenfekvő volt a Turbo Pascal, majd a Delphi...szép volt, jó volt, próbálgattam miket lehet csinálni, remek alap volt.

A kísérletezések kora

Ezt az időszakot kb a középiskola végére, egyetem elejére teszem. Itt már megismerkedtem a JAVA-val ami nagyon nagy hatással volt rám, teljesen beleszerettem és a mai napig az egyik (ha nem a) legjobb programozási nyelvnek tartom.
Ebben az időszakban már tudtam, hogy a webfejlesztés érdekel, tudtam hogy nem akarok optimalizáló algoritmusokat csinálni gyártósoroknak, nem akarok asztali alkalmazásokat írni és a mobilok sem fogtak meg annyira - bár a JAVA mind a három dologra tökéletesen alkalmas lett volna - engem a J2EE érdekelt, vagyis a webes- hálózati programozás.

Elkezdtem bújni az online tudásbázist, vettem a könyveket, próbálgattam mit és hogyan, aztán jött egy meló...

Én és a Drupal

Az én megismerkedésem sajnos korántsem volt olyan idilli, mint másoknak.

Kaptam egy igen kecsegtető ajánlatot egy cégnél, ahol azzal hitegettek, hogy hamarosan beüt egy jó nagy JAVA projekt, ezért aztán szükség lenne rám. Nagyon örültem, mert végre ez értelmes munkahelynek nézett ki, jó nevű cég volt és ugye JAVA lesz. Nahát persze ameddig nem indul be ez a projekt addig lenne itt valami, mégpedig Drupal alapú weboldalakat kellene csinálni, és ha én JAVA-t tolok, akkor ez nem lesz megerőltető, pár nap alatt megtanulom...nagyszerű.
Az igazat megvallva, már magától a PHP-tól is kiborultam, aztán amikor megláttam hogy a Drupal még csak nem is objektumorientált akkor azt hittem feladom. De mindegy, a JAVA projekt lebegett a szemem előtt, természetesen feleslegesen mert soha nem kezdődött el és a sors fintora az, hogy azóta kb nem is foglalkoztam a JAVA-val :)

Elég komoly feladatokat kaptam a munkahelyemen, így kénytelen voltam magam mélyen beleásni a működésbe, aminek meglett az eredménye, mivel ahogy telt az idő, egyre inkább megszerettem a Drupal által biztosított egyszerűséget, sokoldalú felhasználhatóságot és a közösséget...

Az Open Source világa

A közösségből pedig egyenes következmény az Open Source megismerése és megszeretése. Ez nálam úgy kezdődött, hogy felregisztráltam a drupal.hu-ra, először egy régen használt nick névvel, aztán mivel nem tudtam megváltoztatni, újra regisztráltam a jelenleg is aktív felhasználónevemmel. Mindezt azért tettem, mert kérdést akartam feltenni, hátha tudja valaki a megoldást, de mire feltettem volna már megtaláltam a választ. Közeben olvasgattam a fórumot, milyen kérdések vannak, milyen dolgok érdekelnek másokat, hol akadnak el, milyen segítséget kapnak és rájöttem, hogy egy csomó olyan kérdés van, amire én is tudnám a választ, vagy legalább egy ötletem lenne arról miként lehetne elindulni. Így aztán elkezdtem a dhu fórumon viszonylag aktívan kommunikálni. Aztán később rájöttem, hogy kellene egy weboldal is, amolyan blogszerű amin meglehetne osztani másokkal egy-két apróságot. Akkor meg már miért ne tegyem ki az email címemet is, miért ne segítsek skype-on, szerezhetnék cvs account-ot (már ha sikerül), nyomhatnám a twitter-t stb stb.

Van egy felfogás amit nagyon sűrűn hallok, és nemigen tetszik:

Ez a Drupal ez is ilyen ingyenes rendszer...

Nos szerintem az Open Source és a Drupal nem ingyenes rendszer...egyáltalán nem. Ingyen van a sampon termékminta meg a próba rúzs. Az Open Source rendszerek úgy működnek, hogy egy csomó ember rengeteg munkája van benne. Ezeknek az embereknek is pénz az ideje, amit beleadnak abba hogy a rendszer fejlődjön, ha nem így lenne nem ilyen kaliberű CMS-t kapnánk.
Nézzünk pl engem:

  • heti x órát töltök munkaidőn kívül a fórumon
  • heti x órát töltök a kérdező email-ek megválaszolására
  • havi x órát töltök új bejegyzések készítésével
  • heti x órát töltök skype-on, irc-n stb segítségnyújtással
  • havi x óra az y pro bono site support-ra és fejlesztésre

Mindezeket ha összeadjuk és beszorozzuk az órabéremmel, egy valószínűleg nem elhanyagolható tétel jön ki havi szinten, amit beledobok a közösbe, a közösségért.

Tehát a Drupal és az Open Source nem ingyenes rendszer, hanem egy olyan közösségi fejlesztés ahol mindenki beletesz valamit a közösbe és a babérokat együtt aratjuk le. Ha ez nem így működik, akkor felborul az egyensúly és azon kapjuk magunkat, hogy egy már elavult, hibás rendszerre szeretnénk a weboldalt alapozni.

Remélem pp valami ilyesmire gondolt, amikor azt kérte írjuk le a történetünket, az én sztorim nagy vonalakban ennyi.

idilli

nemtom miert irod, hogy a tied nem olyan idilli mint masoknak, szerintem bazi romantikus sztori. fraszt kaptal tole, de megis megszeretett. csodalatos!

Pont ilyenre gondoltam.

Nagy vagy! Nagyon tetszik a bejegyzésed!

Egyébként ahogyan aboros rámutatott tényleg a legtöbb romantikus történet így kezdődik. Onnan tudod kik fognak összejönni a film végére, hogy kik vesznek össze piszkosul az elején. :D

pp